Bestuursnieuws - Januari 2021

12 jan 2021

Het nieuwe jaar is begonnen in het nieuwe normaal. We gaan door op de oude nieuwe voet.

Voor ons als VCV-bestuur betekent het net als voor jullie schakelen, aanpassen en roeien met de riemen die we hebben. Het nieuwe digitale platform ging geen dag te laat de lucht in. Het is meteen één van de belangrijkste pijlers onder onze gemeenschap geworden, nu “live” bijeenkomsten voorlopig zijn weggevallen.

Het lustrum dat er aankomt - Nyenrode bestaat 75 jaar - is in normale tijden natuurlijk een serie van bijeenkomsten, evenementen en feesten. De homecoming onder de homecomings. Nu ook weer, daar rekenen we wel op, maar voor een groter of kleiner deel zal die online zijn. Met, om dat maar te benoemen, het grote voordeel dat iedereen er waar ook ter wereld bij kan zijn.

Wat ons betreft staat het lustrum in het teken van dankbaar omzien naar wat we hebben bereikt, wie we zijn en dát we er nog zijn (Nyenrode heeft in het verleden wel eens aan een zijden draadje gehangen). En het lustrum staat in het teken van 75 jaar vooruitkijken. Uit nieuwsgierigheid, omdat het opwindend is te fantaseren wat er allemaal mogelijk is, én uit een verantwoordelijkheid naar de generaties na ons. Voor ons ligt de vraag: Wat gaan wij nu doen om de universiteit en zijn gemeenschap klaar te hebben voor een geweldige en duurzame toekomst?

Dit gaat over stewardship, een van de drie pijlers van Nyenrode (de andere twee zijn entrepreneurship en leadership). Over de wereld beter achter laten dan je hem gevonden hebt: schoner, groener, gelijker, eerlijker, inclusiever.
En dit gaat over ons, niet over anderen. Wij zijn als capabele, goed opgeleide gemeenschap, met een gezamenlijke taal en gedeelde waarden, bij uitstek aangewezen om onze verantwoordelijkheid te nemen en deze grote uitdaging aan te gaan.

Dat moet je aanspreken! Dat wij met elkaar de handen ineen slaan en gaan uitvinden tot wat wij in staat zijn. Stel je voor. Het zal ons voeden en rijker maken. Wie had dat gedacht:  van een rijkeluis zakenschooltje naar een pionier en gids voor bedrijfsleven, onderwijswereld en maatschappij. Waartoe een kleine universiteit in staat is.  Juist een kleine universiteit zou ik zeggen, met een eigen sterke identiteit. En klein is relatief: we zijn met een kleine dertig duizend.

We zijn alvast begonnen. Hier op het platform verschijnen de eerste van 75 verhalen van Nyenrodianen die op één of andere manier aan het werk zijn met de uitdagingen voor een duurzame toekomst. Vanuit hun eigen plaats werken ze op een eigen wijze aan een betere wereld. Zeer inspirerend, zeer aanstekelijk. Kom er bij en doe mee. Reik uit en kijk om je heen wie er naar jou uitreikt.

Ik wens jullie een betere toekomst!

Joep Stassen (19850083)

Commissaris Stewardship


Ander nieuws