Rogier Bos (19950021) – We moeten het samen doen

Duurzaamheid zit in onze genen, wij willen met al onze producten iets maken wat lang meegaat. Ons familiebedrijf bestaat al sinds 1939, we zijn dus begonnen in een tijd dat er nog weinig oog was voor de menselijke carbon footprint. Kolenkachels en gaslampen behoorden destijds tot producten die wij installeerden. Maar de fossiele brandstoffen raken op, daar kunnen we niet omheen. Mijn generatie gaat dat niet meer meemaken, maar wij zijn wel dè generatie die de energietransitie voor elkaar moet krijgen. Die verantwoordelijkheid voel ik heel sterk, als consument en als ondernemer. Inmiddels heeft ons installatiebedrijf zich enorm ontwikkeld in de richting van duurzame energie oplossingen, en zijn we ons bovendien zeer bewust van onze eigen Co2-uitstoot. Waar we maar kunnen, beperken we die. Sterker nog, we zijn op de goede weg om meer energie op te wekken dan we verbruiken. Duurzaamheid is nu wie we zijn.

Een voorbeeld is het eerste energieleverende flatgebouw van Europa. De traditionele hoogbouw vreet energie, met ons consortium ‘Inside-out’ hebben we daar antwoorden op gevonden in de vorm van duurzame energieopwekking, lokale energieopslag en een slimme manier van modulaire geïntegreerde bouw- en installatietechnieken.

Duurzaam rijden is natuurlijk ook een belangrijk onderdeel in de energietransitie, met de hoeveelheid kilometers die we jaarlijks maken ligt daar een deel van de oplossing. Elektrisch rijden is wat mij betreft pas duurzaam als je rijdt op groene stroom. De eerste 5 jaar hebben wij de klanten van Tesla, als preferred installatiepartner, daarmee geholpen. Momenteel passen wij technieken toe waarmee je een auto direct kunt opladen met zonne-energie van pv-panelen op je eigen dak. Boven is het mogelijk deze energie later via dezelfde auto weer terug te leveren aan je huis of bedrijf. We werken ook samen met een partij die elektrische deelauto’s levert aan consumenten. Dat soort initiatieven hebben de toekomst, we moeten het samen doen.

Rogier Bos (19950021), Eigenaar Bos Groep B.V.

Ander nieuws